РевютаТест

Първи поглед на новото BMW i7 M70 xDrive

Новото изцяло електрическо BMW i7 M70 е пълно със свръхлуксозни екстри и се гордее с невероятна скорост по права линия, но струва впечатляващите 314 150 лв, като това е базова цена за M70, която е по-висока с почти 100 000 лева от цената на обикновена дизелова, бензинова или електрическа седмѝца. Какво получавате срещу тези пари ще се опитаме да ви разкажем след като прекарахме цял ден зад волана и в салона на тази свръхлуксозна и свръхдинамична електрическа лимузина.

BMW i7 M70 прилича на стандартните версии на новата седмѝца, но, както вече споменахме, струва доста повече. Това е скъп автомобил, който само малцина ще оценят. Въпреки това, за тези, които искат наистина да се отличават и са фенове на баварската марка, то с тази кола няма как да останат незабелязани. Като започнем от двуцветната окраска, с разделителна линия в стил Rolls-Royce (опция) и стигнем до умопомрачителното ускорение от 0 до 100 км/ч, което е 3.7 секунди (говорим за автомобил с общо тегло почти 2 800 кг.).

Този нов i7 M70 xDrive е най-мощното електрическо BMW, правено досега, което автоматически го превръща във флагман в ел. гамата на фирмата. Всичката тази динамика на M70 се дължи на двойката електрически мотори – един на предната ос и един на задната, които осигуряват системна мощност от впечатляващите 659 к.с. и още по-удивителния максимален въртящ момент от 1 100 Нм.

Така че въпреки значителния размер и тегло на i7, M70 е сравнима по динамика с хардкор купето M4 CSL. Максималната скорост е електронно ограничена на 250 км в час, но докато стигнете тази отметка удоволствието е несравнимо – хем се возите в пълен комфорт, хем разполагате с динамика на суперкар. Това се постига с контрол на стартирането и функция M Sport Boost. Единствено звукът е по-различен от познатия ни луксозен модел с V12 двигател, но няма спор, че M70 отговаря на цифрите. Той е шокиращо бърз, което първоначално изглежда невъзможно за толкова голяма и тежка кола.

Що се отнася до електромобилите на BMW то M70 е третият изцяло електрически M модел, предложен от баварците, след i4 M50 и iX M60. Сега, за това i7, BMW предлага много повече специфични за M функции, включително стандартни M Sport спирачки и адаптивно въздушно окачване и това, според нас, е първото електрическо BMW, на което определено му приляга култовият индекс М.

Автомобилът разполага с много активни системи, включително Integral Active Steering (завиване на задните колела), Active Roll Stabilization и Active Roll Comfort като част от пакета за задвижване Executive Pro, които имат за цел да овладеят тази мощ. Заедно с по-твърдата каросерия, последните две системи определено повишават комфорта, но и пъргавината на М-седмѝцата.

Това е така, защото при електромобилите е лесно да ги накарате да ускоряват бързо и да осигурят производителност по права линия. Това става още с натискането на газта от ниска скорост и пикът на въртящия момент се разгръща незабавно. Освен това спирачките са достатъчно мощни и в комбинация с добре калибрираната регенерация се справят със задачата да спрат тази огромна машина от впечатляваща скорост до пълен покой за много кратък период от време.

Способността да се контролира тази маса в завои обаче се оказва по-трудна за производителите на бързи електромобили и с M70 това не е по-различно. Разбира се, поведението на тази кола е далеч от това на i4 M50. Като комфортен круизър, i7 M70 трябва да осигури финес и превъзходно качество на возене, като същевременно добавя доста по-голяма производителност от по-маломощните i7.

Това е и единственият по-сериозен недостатък, който открихме в колата, но той едва ли е изненада, тъй като M70 е по-скоро символ на статус, отколкото суперкар. Определението ултралуксозен и динамичен електрически седан с дълга база му подхожда най-добре. На този фронт, М70 се представя като истински флагман на и без това значително рафинираната и способна гама на i7.

Отвътре M70 е с изключително високо качество и изящно стилово подреден. Материалите изглеждат скъпи и стандартът на изработка е превъзходен, но комбинацията от кристално стъкло и LED светлина не е за всеки. Тапицерията Merino също няма да допадне на консервативно настроените финансово симпатични господа, които продължават да отдават предпочитанията си на скъпата и не в тренда, естествена телешка кожа.

Иначе M70 разполага и с функцията Quick Select на BMW за информационно-развлекателната система OS8.5. Това подрежда функциите вертикално на едно и също ниво на менюто, така че да имате директен достъп до различни области, без да се налага да влизате и излизате от подменютата.

Според експертизата на BMW, когато става въпрос за неговата iDrive инфоразвлекателна система, тя предлага яснота на информацията, плюс лекота на използване, бързина на реакция и функционалност – все параметри, които не всички премиум конкуренти могат да покрият. с други думи, като технологична витрина от висок клас, i7 М70 е фантастично произведение на софтуерното инженерство.

Част от това се свежда и до управлението на батерията, тъй като модулът от 102kWh в M70 осигурява пробег между 490 и 559 километра, което не е никак зле за луксозен седан с дължина 5.4 метра и тегло 2 770 кг. и с дизайн на предната част, наподобяващ старинен бюфет. Въпреки екстравагантният и масивен външен вид обаче, дизайнерите на BMW са успели да намалят коефициента на съпротивление на автомобила до впечатляващите 0,26 Cd, така че допълнителната производителност намалява пробега на M70 само с около 60 км в сравнение с най-ефективния модел в гамата.

Зареждането до 195 kW означава, че голямата батерия може да бъде заредена от 10 до 80 процента за 34 минути, докато зареждането от по-разпространените „бавни“ зарядни станции от 22 kW ще отнеме около пет часа и половина.

И докато досега говорихме за динамика и пътно поведение, то най-важната част от този автомобил е пространството отзад. А там, повярвайте ни, всеки би се се чувствал превъзходно. Най-впечатляващата „екстра“ е т.нар. Theatre Screen на BMW, която се допълва перфектно от усъвършенстван сензорен екран, контроли в стил таблет във всяка задна врата за климатични, мултимедийни и други функции.

Комфортът отзад също е отличен, тъй като при по-спокойните режими на шофиране настройките на M70 не предлагат изключителна возия., която комбинирана с разтегателната почти до легнало положение задна дясна седалка, създават усещане за пълен релакс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *